Nieuw:

producten nog sneller vindbaar!

Biologische beschikbaarheid folaat 5-MTHF 10 x hoger dan foliumzuur

22-04-2016

Een onlangs gepubliceerde dierstudie1 toont aan dat folaat als 5-MTHF gebonden aan glucosaminezout (Quatrefolic®) bijna 2 x beter opneembaar is dan 5-MTHF gebonden aan calciumzout en 3 x beter opneembaar dan gewoon foliumzuur (pteroylmonoglutaminezuur), gemeten aan de hand van de maximale plasmaspiegels (Cmax). De totale biologische beschikbaarheid van Quatrefolic is zelfs bijna 10 keer hoger dan foliumzuur!

Folaat is van nature aanwezig in groene (blad)groenten, fruit, volkoren granen, peulvruchten en in mindere mate in melk(producten). Foliumzuur (pteroylmonoglutaminezuur) is de synthetische, geoxideerde vorm van het natuurlijke, erg instabiele folaat. Folaat is de vorm die in voeding voorkomt en door het lichaam gebruikt wordt. Foliumzuur , dat vanwege de goede stabiliteit meestal gebruikt wordt in voedingssupplementen, moet door het lichaam eerst omgezet worden in tetrahydrofolaat en vervolgens in 5-methyltetrahydrofolaat (5-MTHF). Dit complexe omzettingsproces blijkt lang niet bij iedereen even soepel te verlopen. Vandaar dat het in veel gevallen beter is om folaat in de vorm van kant-en-klare 5-MTHF in te nemen.

Wanneer 5-methyltetrahydrofolaat gebonden wordt aan glucosaminezout is het mogelijk om de biologisch actieve vorm stabiel te houden en heeft het een optimale opneembaarheid. Doel van de eerder genoemde dierstudie was om de biologische beschikbaarheid van 5–MTHF gebonden aan glucosaminezout (Quatrefolic®) te vergelijken met die van 5-MTHF gebonden aan calciumzout en gewoon foliumzuur. Na toediening lieten alle vormen een toename van het folaat (5-MTHF) niveau in het bloedplasma zien. Echter in vergelijking met 5-MTHF gebonden aan calciumzout was de maximale toename (Cmax) van Quatrefolic 1,8x hoger en ten opzichte van gewoon foliumzuur meer dan 3x hoger. De biologische beschikbaarheid (zoals weergegeven door de ‘Area Under the Curve/AUC-waarde’; de oppervlakte onder de grafiek van plasmaspiegel versus de tijd) van Quatrefolic was 1,12 x(13%) hoger dan van 5-MTHF calciumzout en bijna 10 x hoger dan van pteroylmonoglutaminezuur (foliumzuur). De onderzoekers wijten de betere biologische beschikbaarheid van Quatrefolic aan de superieure oplosbaarheid in water wat zorgt voor een snellere en meer efficiënte opname in de darm.

Folaatsuppletie wordt met name geadviseerd aan zwangere vrouwen of vrouwen met een zwangerschapswens omdat het de folaatstatus van de moeder verhoogt. Een lage folaatstatus van de moeder is een risicofactor voor het ontstaan van neurale buisdefecten bij de zich ontwikkelende foetus. Folaat speelt ook een rol in het homocysteïnemetabolisme en is goed voor het geheugen en de gemoedstoestand. Het gunstige effect wordt verkregen bij een extra foliumzuur/folaatinname van 400 mcg per dag gedurende ten minste eìeìn maand voor en maximaal drie maanden na de conceptie.

Vitals maakt gebruik van Quatrefolic® als bron van folaat bij de volgende producten:

  • Folaat 5-MTHF 800 mcg
  • Vitamine B Complex Actief
  • Elke Dag Tabletten
  • Elke Dag Capsules
  • Elke Dag Poeder
  • Elke Dag Senior
  • Elke Dag Mama
  • Elke Dag Junior
  • Hartformule Pro

Quatrefolic® is een gepatenteerd product en een geregistreerd handelsmerk van Gnosis.

Referentie:
1Miraglia N. Enhanced oral bioavailability of a novel folate salt: comparison with folic acid and a calcium folate salt in a pharmacokinetic study in rats. Minerva Ginecol. 2016 Apr;68(2):99-105.