Nieuw:

producten nog sneller vindbaar!

Het belang van het gebruik van een multivitamine tijdens de zwangerschap

15-06-2020

De zwangerschap is natuurlijk een bijzondere en belangrijke periode waarin u de gezondheid van de (aanstaande) moeder, maar vooral ook van het kindje, optimaal wilt ondersteunen. Een zwangerschapsmulti spreekt dan voor zich. Maar waar let u op bij de samenstelling? Wat dient een zwangerschapsmulti minimaal te bevatten? We vertellen het u in dit artikel.

Folaat en vitamine B12
Algemeen bekend is het advies om voor en tijdens de zwangerschap een foliumzuursupplement met minimaal 400 mcg foliumzuur te gebruiken. Suppleren met 5-MTHF (de bioactieve, lichaamseigen vorm van folaat) geniet daarbij de voorkeur.

Uit onderzoek is gebleken dat een derde van de zwangere vrouwen een verhoogde MMA-spiegel (een functionele biomarker van de vitamine B12-status) heeft, indicatief voor een vitamine B12-tekort. De biologische actieve vorm van vitamine B12 (methyl- en adenosylcobalamine) garandeert een betere opname dan cyanocobalamine (dat veel gebruikt wordt in supplementen).

Vitamine A
Bij zwangeren bestaat veel angst rond de inname van vitamine A. Echter is vitamine A wel essentieel voor de ontwikkeling van de foetus. Ook is de behoefte aan vitamine A tijdens de zwangerschap en (met name) borstvoeding hoger.  Een multi bevat daarom idealiter een lage dosering vitamine A aangevuld met bètacaroteen. Bètacaroteen is een veilige aanvulling omdat het in het lichaam naar behoefte wordt omgezet in vitamine A. Het lichaam zal nooit meer bètacaroteen omzetten dan dat het nodig heeft zodat dit nooit zal leiden tot een te hoog vitamine A-niveau.

IJzer
Vrouwen hebben in het algemeen meer ijzer nodig dan mannen. Tijdens de zwangerschap is de behoefte nog groter. Dagelijkse suppletie met ijzer wordt door de WHO aanbevolen als onderdeel van de prenatale zorg.(1) IJzer draagt bij tot de normale vorming van rode bloedcellen en hemoglobine. Tijdens de zwangerschap wordt minimaal 25 mg per dag geadviseerd. IJzerbisglycinaat wordt meestal beter verdragen dan andere vormen van ijzer.

Calcium
De laatste voedselconsumptiepeiling laat zien dat de inname voor calcium in Nederland lager is dan de hoeveelheid die aanbevolen wordt door de Gezondheidsraad, en verder onderzoek onder zwangere vrouwen bevestigt dit.(2) Een zwangerschapsmulti dient daarom een ruime hoeveelheid, goed opneembare, calcium te bevatten.

Choline
Tijdens de pre- en neonatale ontwikkeling is voldoende choline nodig voor een goede aanleg en rijping van hersenen en zenuwstelsel. Choline is noodzakelijk bij de vorming van acetylcholine (ACh, een belangrijke neurotransmitter) en de methylering van DNA (methylgroepdonor). Recent onderzoek laat zien dat cholinesuppletie (550 mg/dag) tijdens het derde trimester van de zwangerschap, een positief effect heeft op de snelheid van het verwerken van informatie bij baby’s.(3) Ter ondersteuning van het cognitieve vermogen van het kind bevat een zwangerschapsmulti idealiter een ruime hoeveelheid choline. In verband met ruimtegebrek zit er meestal niet genoeg in een zwangerschapsmulti en daarom kan een los cholinesupplement uitkomst bieden.

Samenspel choline en DHA
Choline en DHA zijn twee belangrijke voedingsstoffen die nodig zijn voor groei en ontwikkeling. Een recente reviewstudie biedt overtuigende onderbouwing voor het nut van voldoende inname van choline en DHA door moeders en zuigelingen. De interacties tussen choline en DHA spelen een rol bij de gezondheid van de hersenen en ogen. De bevindingen dat suppletie met de ene de andere versterkt wijst op synergie tussen de twee voedingsstoffen.(4)

Om de relatie tussen choline en DHA en daaropvolgende cognitieve prestaties te onderzoeken, werd in een observationele studie monsters van moedermelk op 3-4 maanden postpartum geanalyseerd en werd het herkenningsgeheugen bij zuigelingen van 6 maanden oud getest. De uitkomst laat zien dat een hoger choline- en DHA-gehalte in de moedermelk verband houdt met een beter herkenningsgeheugen bij de zuigeling.(5)

Naast een goede zwangerschapsmultivitamine is een los supplement met een hoge dosering DHA daarom ook belangrijk. Dit wordt in een multivitamine vaak niet verwerkt omdat hoge doseringen gewenst zijn en de gevoelige vetzuren beter beschermd worden in olievorm en in een softgelcapsule.

Referenties
1. World Health Organization, 2012. Guideline. Daily iron and folic acid supplementation in pregnant women.
2. Calcium intake from diet and supplement use during early pregnancy: the Expect study I. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30661104
3. https://www.fasebj.org/doi/10.1096/fj.201700692RR
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6566660/#B131-nutrients-11-01125
5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26540073