producten nog sneller vindbaar!
We staan elke dag voor u klaar! Indien we u ergens mee kunnen helpen, neemt u dan contact met ons op:
075-6476050
Als u nog geen account heeft, maakt u eenvoudig en snel een particulier of zakelijk account aan:
20-06-2023
Er worden veel vragen gesteld over ons nieuwe lactoferrine-product, en hoe deze zich verhoudt tot andere. Het is leuk om te merken dat er zoveel belangstelling is! Ja, Lactoferrine-BT van Vitals scoort uitzonderlijk goed als het gaat om het gehalte lipopolysachariden (LPS), en ja er zit inderdaad 200 mg zuivere lactoferrine in een capsule. Maar anders dan u misschien zou vermoeden zijn het percentage lactoferrine en het gehalte LPS een stuk minder bepalend voor de kwaliteit van een lactoferrine-supplement, dan enkele andere aspecten! Waar moet u dan wél op letten bij de keuze voor een kwalitatief goed lactoferrine-supplement? U leest het in dit artikel.
Natuurlijke vorm van het molecuul lactoferrine
Het allerbelangrijkste voor de effectiviteit van een lactoferrine-supplement is of de producent erin geslaagd is het kwetsbare eiwit zo mild te behandelen tijdens het productieproces dat de natuurlijke vorm van het molecuul zoveel mogelijk behouden is gebleven. Bij eiwitten zorgt de ruimtelijke vorm van het molecuul namelijk voor een goede werking. Als het lactoferrine-molecuul te veel beschadigd is geraakt tijdens de productie (vaak door meerdere verhittingsstappen toe te passen, zoals bij de productie van wei), dan kan dit een negatief effect hebben op de werkzaamheid van het supplement. Door middel van laboratoriumanalyses is vast te stellen hoe het gesteld is met de ruimtelijke vorm van de lactoferrine in een supplement.
Uit verse koemelk, niet uit wei
Dé manier om de natuurlijke vorm van lactoferrine zo goed mogelijk te behouden, is door dit waardevolle eiwit uit zo vers mogelijke koemelk te extraheren en niet uit wei dat al verdere bewerkingsstappen heeft ondergaan. Vraag hier altijd naar bij de leverancier, omdat het vaak niet duidelijk vermeld staat. Het vermelden van ‘melk’ als allergeen op de verpakking betekent niet automatisch dat de lactoferrine uit verse koemelk wordt gehaald. Ook lactoferrine uit wei dient de allergeenvermelding ‘melk’ te dragen (omdat wei immers oorspronkelijk uit melk afkomstig is).
IJzergehalte lactoferrine bepaalt ijzerbindende capaciteit
Er zijn twee vormen van lactoferrine. Apolactoferrine (doorgaans gedefinieerd als lactoferrine dat voor minder dan 5% verzadigd is met ijzer) en hololactoferrine met een ijzerverzadiging van boven de 80%. Technisch is het niet mogelijk om een supplement te maken dat volledig uit apolactoferrine bestaat. Daarom bevatten veel lactoferrine-supplementen een mengvorm van apo-LF en holo-LF. Wel is het verstandig om te streven naar een zo laag mogelijk percentage ijzerverzadiging, om het ijzerbindend vermogen van de lactoferrine zo optimaal mogelijk te hebben. Een kwalitatief goed lactoferrine-supplement heeft een lage ijzerverzadiging (rond de 10%).
Zuiverheid en percentage lactoferrine
Met zuiverheid wordt vaak het percentage lactoferrine bedoeld in een poeder dat verwerkt wordt in een capsule. De Europese overheid heeft richtlijnen opgesteld waar een kwalitatief goede lactoferrine aan moet voldoen. Er wordt een percentage van minimaal 95% lactoferrine voorgeschreven, dus alles wat daarboven zit voldoet aan deze strenge norm. Uiteraard is het in alle gevallen van belang dat de fabrikant ervoor zorgt dat er daadwerkelijk de netto hoeveelheid lactoferrine in de capsule zit die op het etiket staat (rekening houdend met het percentage van de grondstof).
Lipopolysachariden (LPS)-gehalte
In verband met lactoferrine-supplementen zult u vaak de term ‘LPS’ tegenkomen, waarbij meestal niet (goed) wordt uitgelegd wat dit betekent. De afkorting LPS staat voor zogenoemde lipopolysachariden. Dit zijn stoffen die voorkomen in de buitenmembraan van bepaalde soorten bacteriën. Anders dan doorgaans gedacht wordt, is de eventuele aanwezigheid van LPS echter niet specifiek voor lactoferrine-producten maar komt LPS voor in vele voedingsmiddelen. Ook een aantal normaal aanwezige en onschadelijke bacteriesoorten in onze darm maken deze stoffen aan. Het LPS-gehalte in een lactoferrine-supplement zou dan ook vooral gezien moeten worden als maat voor de aanwezigheid van (dode) bacteriën. Het is een indicator voor de versheid van de koemelk die wordt gebruikt als lactoferrine-bron. Lactoferrine uit verse koemelk zal doorgaans lagere LPS-gehaltes bevatten dan lactoferrine uit wei, omdat wei al langer onderweg is in het productieproces. Het is technisch niet mogelijk (maar ook niet nodig) om lactoferrine te maken die volledig vrij is van LPS (ook wanneer dit wel beweerd wordt). Ook zorgt LPS in lactoferrine niet voor een verminderde effectiviteit (zoals weleens wordt gesuggereerd). Maar het is wél een goede kwaliteitsmaat voor de versheid van het lactoferrine-supplement.
Lactoferrine van FrieslandCampina
FrieslandCampina is dé expert en marktleider op het gebied van lactoferrine. Hun Biotis® Lactoferrine die gebruikt wordt in Lactoferrine-BT van Vitals scoort uitzonderlijk goed op al deze genoemde aspecten. Biotis® Lactoferrine wordt vervaardigd volgens een mild productieproces uit zo vers mogelijke koemelk in een state-of-the-art productielocatie in het Brabantse Veghel, zodat u zeker kunt zijn dat u voor het beste van het beste kiest op lactoferrine-gebied.
Wilt u meer weten over Lactoferrine-BT? Lees dan hier verder >>>