Nieuw:

producten nog sneller vindbaar!

Hoe werkt de Phytosome®-technologie?

02-10-2020

De term Phytosome (of fytosoom) komt van het Griekse woord phuton (plant) en soma (lichaam). Tijdens het gepatenteerde productieproces wordt het natuurlijke samenklonteren van specifieke, slecht opneembare fytonutriënten beperkt, en worden deze gemengd met fosfolipiden uit zonnebloemlecithine. De werkzame stoffen worden niet ingekapseld (zoals in liposomen), maar er ontstaat een homogeen mengsel van kleine, goed opneembare deeltjes. Veel fytonutriënten hebben namelijk een natuurlijke affiniteit voor fosfolipiden. Het resultaat is de vorming van fytosomen, waarbij de fytonutriënten hechten aan de fosfolipiden. Op deze manier worden ze extra goed opgenomen. Celmembranen (zoals van cellen in de dunne darm) bestaan immers zelf ook uit een fosfolipiden dubbellaag, waardoor deze fytosomen de darmwand uitstekend kunnen passeren en de actieve bestanddelen goed opgenomen kunnen worden in de circulatie. Zie figuur 1. 

figuur 1

figuur 1

Figuur 1: De vorming en opname van fytosomen. 

Anders dan liposoom-technologie
Bij een liposoom bevindt de werkzame stof zich in het midden van een bolletje met een dubbele laag fosfolipiden. Bij de Phytosome®-technologie gaat het echt om een homogeen mengsel en wordt de werkzame stof niet ingekapseld. Hierdoor heb je veel minder fosfolipiden nodig dan bij liposomen.

Video over de Phytosome®-technologie
Bekijk de video waarin Anne van de Kwaliteitsafdeling uitlegt hoe de Phytosome®-technologie zorgt voor een betere opneembaarheid en daarmee effectiviteit van fytonutriënten.