Koken met saffraan

06-11-2018

Saffraan heeft een aangenaam aroma dat doet denken aan honing met een iets bittere smaak. Slechts één draad saffraan volstaat om een liter kokend water in een uur diepgeel te kleuren. Saffraan is een heerlijke specerij om mee te koken. Probeer dit vegan paella recept eens! 

Benodigdheden (4 personen):

  • 250 gram paellarijst
  • 600 à 700 ml groentebouillon (van tablet)
  • 2 el olijfolie
  • 50 ml rode wijn
  • 1 ui (fijngesneden)
  • 2 teentjes knoflook (fijngesneden)
  • een paar saffraandraden
  • 1 tl geelwortel (kurkuma)
  • 1 tl paprikapoeder
  • 4 tomaten (in blokjes)
  • 1 gele en 1 rode paprika (in blokjes)
  • 2 wortels of een halve winterpeen (in blokjes)
  • 100 gram haricots verts (in kleine stukjes)
  • 200 gram doperwten (ontdooid uit diepvries)
  • paar stukken artisjok (uit blik)
  • citroenschijfjes en gehakte peterselie ter decoratie

Bereiding:

1. Verhit 2 el olijfolie in een paella- of wokpan. Fruit hierin de uitjes samen met de kurkuma en paprikapoeder. Voeg de knoflook erbij. Fruit alles tot de uitjes glazig zijn. Voeg dan de paprika, wortel en de tomaten toe en laat alles 5 minuten bakken terwijl je regelmatig omschept.

2. Voeg de saffraandraadjes toe aan de groentebouillon. Laat dit op laag vuur even koken.

3. Doe de rijst bij het paprika-wortel mengsel, schep even goed om en blus af met de wijn. Zodra het vocht is geabsorbeerd kun je de bouillon toevoegen. Laat alles 20 minuten op een middelmatig vuur sudderen. Voeg halverwege de haricots verts toe. Wanneer er te weinig vocht is, voeg dan wat water toe.

4. Zodra de rijst bijna klaar is, schep je de erwten en de artisjok erbij. Breng op smaak met zout en peper. Serveer met schijfjes citroen en wat peterselie.

Meer weten over saffraan als voedingssupplement? Lees meer >>>