Nieuw:

producten nog sneller vindbaar!

Nieuw van Vitals: Zink 15 mg

01-03-2018

Zink 15 mg van Vitals is een los zink-supplement, zonder koper, in de vorm van een aminozuurchelaat (zinkbisglycinaat). Er is gekozen voor deze verbindingsvorm omdat de biologische beschikbaarheid ervan bijzonder goed is. En daarbij maakt Vitals uitsluitend gebruik van echte aminozuurchelaten van Albion Minerals, herkenbaar aan het handelsmerk TRAACS®, dat staat voor The Real Amino Acid Chelate System. Dit merk is in het leven geroepen om goed onderscheid te kunnen maken ten opzichte van andere, mogelijk inferieure, instabiele aminozuurchelaten. Albion heeft wereldwijd meer dan 100 patenten laten vastleggen die de garantie vormen voor het proces, de wetenschap en de structuur van hun aminozuurgecheleerde mineralen. Daarnaast wordt er onderzoek met hun mineralen gedaan en vindt er kwaliteitsonderzoek plaats bij elke batch die wordt geproduceerd. Het is namelijk essentieel om te controleren dat er daadwerkelijk chelaatvorming heeft plaatsgevonden en dat de bindingen sterk genoeg zijn.

Voordelen van aminozuurchelaten
De chelaatstructuur in een aminozuurchelaat is sterk genoeg om niet gesplitst te worden onder invloed van maagsap of spijsverteringsenzymen maar ook zwak genoeg zodat het mineraalelement bevrijd kan worden op het moment dat deze eenmaal opgenomen is door de cellen in de darm. De aminozuren vouwen zich om het mineraalelement en beschermen het gedurende het spijsverteringsproces en laten niet los zoals bij anorganisch gebonden mineralen. Ook is de elektrische lading van het chelaat neutraal waardoor het niet vast gaat zitten aan stukjes voeding in de maag en darmen. Het aminozuurchelaat bereikt dus in zijn geheel de dunne darm waar deze als dipeptide (verbinding met twee aminozuren) wordt opgenomen. Dit is zeer voordelig omdat het lichaam aminozuren (en met name dipeptiden) uiterst gemakkelijk kan opnemen. Helemaal als deze bestaan uit het aminozuur met de kleinste afmeting, namelijk glycine. Hierdoor zijn aminozuurgecheleerde mineralen vele malen beter opneembaar dan andere mineraalvormen. In het epitheelweefsel van het jejunum (middelste deel van de dunne darm) wordt het aminozuurgecheleerde mineraal door middel van actief transport tot binnen de slijmcellen gebracht zonder te wedijveren met andere mineralen. Pas in de slijmcellen zorgen stofwisselingsprocessen ervoor dat de glycine en het mineraal gesplitst worden en beschikbaar komen voor de diverse organen en systemen in het lichaam.

Begrippen
Zinkbisglycenaat: vorm van zink waarbij ieder zinkdeeltje krachtig is gebonden (gecheleerd) aan twee (‘bis’) moleculen van het aminozuur glycine. De algemene term voor een dergelijke verbinding is aminozuurchelaat of aminozuurgecheleerd mineraal.

Aminozuurchelaat: een echt aminozuurchelaat bevat een mineraal-ion dat op een zeer krachtige manier gebonden is aan twee aminozuren, waardoor een soort ringstructuur gevormd wordt, met in het hart daarvan het mineraal. Het woord ‘chelaat’ komt uit het Grieks en betekent ‘klauw’.

Informatie over de werking van Zink in het lichaam, gebruiksadvies, hulpstoffen en de allergenendeclaratie vindt u op de productpagina.