Nieuw:

producten nog sneller vindbaar!

Nieuwe studie UMCG met vitamine K2 van Vitals

17-11-2020

Het Universitair Medisch Centrum in Groningen (UMCG) gaat onderzoeken wat het effect is van suppletie met vitamine K2 op het soepel houden van de bloedvaten bij mensen die een niertransplantatie hebben ondergaan. Onder deze groep mensen blijkt een vitamine K-tekort veel voor te komen. Matrix-Gla-Proteïne (MGP) is een belangrijk calciumregulerend eiwit in de bloedbaan, echter kan MGP uitsluitend zijn functie uitoefenen als het geactiveerd (gecarboxyleerd) is door vitamine K. Uit eerder onderzoek blijkt dan ook dat een goede vitamine K-status noodzakelijk is voor een optimale bloedspiegel van actief, gecarboxyleerd MGP en dat dit ervoor kan zorgen dat calcium op de juiste plaats terechtkomt, dus niet in de vaatwanden. Een lage vitamine K-status kan daarom een van de redenen zijn waarom niertransplantatiepatiënten meer moeten doen om de gezondheid van hart- en bloedvaten te ondersteunen dan gezonde mensen.  

Nieuw aan deze studie is dat er niet naar het effect van vitamine K2 op de huidige toestand van de vaatwand wordt gekeken maar dat er gebruik wordt gemaakt van een innovatieve methode voor het vaststellen van toekomstige factoren die invloed hebben op de soepelheid van de bloedvaten. Door deze in een vroeg stadium te beïnvloededoor vitamine K2 te geven, hopen de onderzoekers zo meer preventief te kunnen werken en er beter voor te kunnen zorgen dat calcium niet in de vaatwanden terechtkomt. Mogelijk dat hiermee wordt bijgedragen aan het behoud van een gezond hart en gezonde bloedvaten bij deze specifieke groep mensen. 

De studie zal in totaal 12 weken duren. De studiegroep van 20 personen krijgt dagelijks 360 mcg vitamine K2 in de vorm van MK-7 (2 keer 180 mcg). De controlegroep van eveneens 20 personen krijgt dagelijks een placebo, bestaande uit twee capsules die qua uiterlijke kenmerken identiek zijn aan de vitamine K2-capsules.  De vitamine K2 die gebruikt wordt in de studie is vitamine K2 van Vitals (in de vorm van K2Vital®Delta).