Nieuw:

producten nog sneller vindbaar!

Ondersteun de weerstand met vitamine C en D

12-04-2021

Meerdere vitaminen en mineralen, waaronder vitamine C, vitamine D en zink, hebben een positieve invloed op het immuunsysteem.  Vitamine C is wel de meest bekende nutriënt, waar het de weerstand betreft. Maar dat ook een voldoende hoge bloedspiegel van vitamine D bijdraagt aan het behoud van een goede immuunfunctie wordt steeds meer duidelijk. Immuuncellen blijken receptoren te hebben voor vitamine D. Een belangrijke werking van vitamine D is dat het de normale afweerreactie helpt te reguleren, zodat deze niet te zwak is maar ook niet te sterk.

Een ommetje in de zon
Vitamine D kan in de huid worden aangemaakt, maar dat kan, zeker in Nederland, een uitdaging zijn. Hiervoor dient men namelijk elke dag ten minste 15 tot 30 minuten buiten te zijn tussen 11 uur ’s ochtends en 3 uur ’s middags. Of we nu thuiswerken of op kantoor, elke dag een ommetje maken, is een must voor de vitamine D aanmaak! Helaas is de zon in de maanden november tot mei (!) nog niet krachtig genoeg. De meeste mensen maken in deze maanden niet genoeg vitamine D aan. Bovendien hebben we de afgelopen maanden veel binnen gezeten door de lockdown. Hierdoor hebben veel mensen nu lagere vitamine D waardes.

Vitamine D-supplement
Wie onvoldoende vitamine D via de zon aanmaakt, kan kiezen voor een vitamine D-supplement. Eind 2020 riepen verschillende Nederlandse wetenschappers zelfs op tot een vitamine D suppletieadvies voor de gehele bevolking. De Gezondheidsraad houdt vast aan het bestaande advies en adviseert kinderen tot 4 jaar en vrouwen vanaf 50 jaar 10 mcg extra vitamine D. Voor iedereen vanaf 70 jaar geldt een advies van 20 mcg extra vitamine D.

Vitamine D supplementen zijn ongekend populair. In 2020 kocht ruim 36% van de voedingssupplementgebruikers een vitamine D-supplement. En de vitamine won met glans de Supplement van het Jaar verkiezing. Onlangs is het Informatiecentrum Voedingssupplementen en Gezondheid een consumentencampagne gestart met de titel ‘Hoe zit het met jouw vitamine D?’, om iedereen op de hoogte te brengen van de gezondheidseffecten van vitamine D.

Vitamine C
Vitamine C is misschien wel de meest genoemde vitamine, voornamelijk bekend door haar positieve invloed op de weerstand. En dat klopt, maar deze vitamine is bij zeer veel processen betrokken. Het draagt bij aan een normale energiestofwisseling door energie vrij te maken uit de voeding. Ook draagt het bij aan fitheid en helpt het om vermoeidheid te verminderen. Lees bij het product Vitamine C 1000 mg Capsules meer over de werking van vitamine C.

Vitals heeft verschillende vitamine D en C supplementen in het assortiment. Nu in de aanbieding:

Voor mensen die het niet prettig vinden om capsules of tabletten te slikken heeft Vitals de ideale oplossing;  een gecombineerd vitamine C- en vitamine D3-supplement in de vorm van een heerlijke gummy met bosvruchtensmaak.