Nieuw:

producten nog sneller vindbaar!

0
Winkelmand ( 0 )

Onze stapelkortingen:

5%
2 stuks
10%
3 stuks
Inloggen / registeren
! Zakelijke klant? Log in om professionele informatie, producten en voorwaarden te bekijken. Consument? Log in om uw bestelling af te ronden.

Vitals breidt uit en kiest voor nieuwe duurzame verpakking

25-06-2021

Elke Dag potje en doosje

Vitals gaat uitbreiden naar Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Voor u verandert er weinig; u kunt gewoon blijven bestellen zoals u gewend bent. De uitbreiding naar deze Duitssprekende landen hebben we wel aangegrepen om de verpakking van onze producten te verduurzamen.

Concreet betekent dit dat onze producten worden verpakt in een nieuwe, recyclebare, biobased plastic pot met daaromheen een kartonnen doosje gemaakt van landbouwafval. En met twee talen op het etiket en doosje. In dit artikel vertellen we u er meer over. U kunt ook deze video bekijken.

Video

Tweetalige verpakking
De nieuwe kartonnen doosjes hebben een Nederlandstalige en Duitstalige voorkant, zodat in elk land op het schap duidelijk is om welk product het gaat. De ingrediëntendeclaratie en gebruiksaanwijzingen zijn tweetalig opgesteld. De verpakkingswijziging doet geleidelijk zijn intrede. We verwachten na de zomer de eerste tweetalige verpakkingen uit te leveren.

PaperWise: kartonnen doosje van landbouwafvalPaperWise
Een Nederlandse én Duitse beschrijving op één verpakking vraagt om meer ruimte. Dit is de belangrijkste reden dat er een doosje om onze pot heen komt. Hierbij is de keus gevallen op karton van PaperWise. PaperWise is een CO2-neutraal product waarbij landbouwafval, de plantresten die overblijven na de oogst van boeren, gebruikt wordt als grondstof voor papier en karton. Dit levert voordelen op voor het milieu en voor het welvaartsniveau van boeren in ontwikkelingslanden.

De milieu-impact van PaperWise ligt 47% lager dan van papier van bomen en 29% lager dan van gerecycled papier. Dat komt onder andere doordat materiaal dat oorspronkelijk afval was, nu wordt gebruikt als grondstof voor papier en karton. De grondstof is veertig keer sneller beschikbaar dan bomen en de opbrengst per hectare is bijna 1,5 keer zo hoog. Landbouwafval is een schone grondstof die niet eerst gezuiverd hoeft te worden, zoals gerecycled papier. Het PaperWise karton is uitstekend geschikt voor recycling (tot wel zeven keer, net als FSC-papier) en kan daarom gewoon in de oud-papierbak.

Bovendien ondersteunen we met het gebruik van PaperWise boeren in ontwikkelingslanden. Zij hebben een extra inkomstenbron door de plantenresten voortaan te verkopen in plaats van te verbranden na de oogst. (Bezoek de website van PaperWise voor meer informatie: www.paperwise.nl.) 

Recyclebare biobased plastic pot en etiketBioBased
Voor de pot en het etiket heeft Vitals gekozen voor recyclebaar biobased plastic, omdat het mes hierbij aan twee kanten snijdt. Biobased plastic zorgt voor een direct milieuvoordeel. Door gebruik te maken van suikerriet als grondstof verlagen we onze ecologische voetafdruk. Suikerriet neemt tijdens de groei namelijk meer CO2 uit de lucht dan dat er vrijkomt tijdens de productie van biobased plastic. Daarnaast is het een hernieuwbare plantaardige grondstof en hoeft er geen aanspraak te worden gemaakt op schaarse fossiele grondstoffen (aardolie). Deze vorm van biobased plastic is niet composteerbaar maar volledig recyclebaar met de rest van het gewone plastic afval. Een recyclebare verpakking is een belangrijke stap richting een circulaire economie, met als voordeel een verminderde druk op het milieu (door het verkleinen van de afvalberg en afname van CO2-uitstoot). We gebruiken bewust één soort materiaal voor de pot, deksel en etiket om het recycleproces optimaal te bevorderen.

Circulaire economie
Met het groeien van de welvaart en wereldbevolking worden grondstoffen schaarser en blijven afvalbergen groeien met enorme gevolgen voor het milieu. Een circulaire economie zou de druk op het milieu aanzienlijk kunnen verlagen. Zo zou de uitstoot van broeikasgassen van de industrie in de Europese Unie in 2050 met 56% afnemen als landen de circulaire economie kunnen realiseren (SITRA, 2018).

Een stap in de goede richting is het terugdringen van het gebruik van plastic verpakkingen die éénmalig gebruikt worden, ongeacht de oorsprong van het plastic (biobased of aardolie-plastic). Bijvoorbeeld door deze zogeheten single use plastics te vervangen door recyclebaar materiaal. Want in de ultieme kringloopeconomie bestaat er geen afval en worden grondstoffen optimaal ingezet en steeds opnieuw gebruikt.

Schets van circulaire economie:

 circulaire economie

Bron: https://ce.nl/publicaties/biobased-plastics-in-a-circular-economy/

CE Delft heeft in 2017, in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en het Ministerie van Economische Zaken, de duurzaamheid van biobased plastics onderzocht. Zij concluderen dat de overgang van fossiele bronnen naar biobased bronnen essentieel is voor het bereiken van een circulaire economie. Een ander belangrijk aspect van een circulaire economie is optimale recycling. 

Vitals ♥ recycle
Vitals is een groot voorstander van een kringloopeconomie en wil hier een bijdrage aan leveren. Een biobased, recyclebare verpakking is een lang gekoesterde wens die nu in vervulling kan gaan, doordat dit materiaal sinds kort beschikbaar is. De nieuwe pot en etiket kunnen bij het plastic afval (PMD) en kunnen gerecycled worden binnen dezelfde recyclingketen als traditioneel plastic. Om het belang van recyclen te benadrukken wordt op de Vitals verpakking gevraagd om het afval goed te scheiden.

Geen goede alternatieven
Onze producten moeten uiteraard goed beschermd worden, en een simpel papieren zakje of kartonnen doosje zou natuurlijk niet volstaan. Wij hebben zeker ook andere opties voor de verpakking onderzocht, waaronder glas, gerecycled plastic en composteerbare verpakkingen. De productie van glas kost helaas veel energie en water, en het gewicht van glas geeft veel meer belasting tijdens transport. Gerecycled plastic was alleen beschikbaar in het grijs en in een soort die niet verder recyclebaar was, en dat is toch wel een zeer belangrijk aspect. Composteerbare plasticsoorten blijken in de praktijk niet goed te composteren en worden vaak toch gewoon eruit gefilterd en verbrand. Daarnaast verkiezen wij een verpakking die gerecycled kan worden, boven een verpakking die na éénmalig gebruik wordt afgedankt. Wij geloven in een circulaire economie en dat onze nieuwe recyclebare biobased pot de meest duurzame en milieubewuste keus is op dit moment.

Biobased plastic, biodegradable plastic en bioplastic

Er bestaat vaak verwarring over deze termen en ze worden vaak door elkaar gebruikt. Hier volgen definities zoals de termen door ons gebruikt worden. 

Biobased plastic: Wordt gemaakt van hernieuwbare, (vaak) plantaardige grondstoffen, zoals suikerriet, en niet van fossiele grondstoffen (aardolie). Het materiaal is vervolgens (vaak) identiek aan gewoon plastic en kan (meestal) gerecycled worden via de reguliere plastic afvalstromen.

Biodegradable plastic: Biologisch degradeerbaar (afbreekbaar) plastic kan door micro-organismen worden afgebroken. Het kan daarbij gaan om een natuurlijk of machinaal composteerproces. Deze plasticsoort is niet recyclebaar als plastic. Hoe goed deze plasticsoort composteerbaar is, is een onderwerp van discussie.

Bioplastic: Een verwarrende term die zowel kan verwijzen naar biobased als biodegradable plastic, evenals de combinatie van biobased én biodegradable plastic.